Holmenkolbanen godsvogn

Fra Sporveismuseets vognsamling
Hopp til navigering Hopp til søk

HKB-gods 001.jpg

Fakta

Byggeår: 1901
Fabrikant: Skabo
Lengde: 7,00 m
Bredde: 2,55 m
Akselavstand: 2,50 m
Egenvekt: ? tonn
Sitteplasser: ?
Ståplasser: ?
Plassering: Vinterbro
Denne godsvognen fra Holmenkolbanen har en broget fortid, og vi kjenner ikke alle detaljer i historien. Da den var ny i 1901 var den en halvåpen godsvogn med mulighet for personbefordring. Vognen var delt inn i to binger, med plattform både mellom bingene samt i hver ende. Bingene hadde omlag 1 meter høye vegger, og benker som var hengslet og kunne felles ned ved behov. Behovet var ofte til stede på utfartsdager, også om vinteren. Nedrullbare lerretduker tok av for den verste trekken, men det var nok uansett en kald fornøyelse. Vår vogns identitet er ukjent, men den var en av fire like vogner som ble levert til banen, og som forvirrende nok hadde samme numre som noen av motorvognene. Vi har bilde av nummer 5, 6 og 7, og den fjerde var med all sannsynlighet nummerert 4. Den siste antagelsen styrkes av at akkurat denne gruppen av numre er strøket over i HKBs tegningsprotokoll.

Gamle bilder viser at det rett under taket, på begge sider av den midtre åpningen, stod skrevet ”Aktieselskabet Holmenkolbanen» og vognnummeret. Vi håper at nummeret på vår vogn står skjult bak trepanelene, men foreløpig der det en hemmelighet som bare venter på en avsløring.

På et senere tidspunkt er vår vogn kledd helt inn, og bilder tyder på at det skjedde i to omganger, først ved at endeplattformene ble beholdt. Det skjedde antagelig i 1910 eller kort tid senere, den gang det ble kjøpt mange nye store vogner og ikke lenger var behov for slike spartanske kombivogner. Etter dette er den nok bare blitt brukt til godstransport. På et enda senere tidspunkt er godsrommet utvidet til hele vognens lengde. På panelene på innsiden av vognen har noen en gang laget en stor tegning av en hest. Vi kjenner ikke til akkurat hva vognen ble brukt til, og i hvilken utstrekning den ble brukt. Den inngår ikke i senere inventarlister, og siden det samtidig fantes motorvogner spesielt innredet for godstransport antar vi at den må ha stått hensatt i ganske mange år. 

I 1977 ble den overlatt til LTF, og var da uten noe synlig nummer. Med tid og stunder håper vi at den kan gjenoppstå som kombinert gods- og passasjervogn. Oppunder taket har den fremdeles gjennomføringer etter snoren konduktøren trakk i for klarsignal.

Tidsepoke Eier Internnr Farge Merknad
1901-ca 1910 Holmenkolbanen ? Burgunderrød? Åpen vogn med to binger og to plattfomer
Ca 1910-? Holmenkolbanen ? Burgunderrød? Lukket vogn med to plattformer
?-1975 Holmenkolbanen ? Burgunderrød Lukket vogn uten plattformer
1975-1977 HKB (Oslo Sporveier) - Burgunderrød  
1977- LTF - Burgunderrød Bevart